Blogit

Kirjoittamisen metaforistoa

C97D7E7E-B6FE-481D-BF96-F339DAC989E7.jpeg

Helleterveiset!

Olen tässä tehnyt vähän remonttia korjaillen entisöintihenkisesti piharakennusta/autokatosta. Tuli vaan tässä yhdellä lukemattomista vissy-/kahvitauoista mieleen, että olen monta kertaa miettinyt, kuinka monta taloa olisin rakentanut jos olisin kirjoittamisen sijaan rakentanut taloja. Aika monta. Näin siitäkin huolimatta, että minun olisi pitänyt ensin opetella rakentamaan eikä vaan nikkaroimaan.

Mutta eihän kirjoittamiseni toisaalta muistuta talonrakentamista juuri lainkaan. Se on yksi virheellinen vertauskuva epätarkkojen tai suorastaan virheellisten kirjoittamismetaforien litaniaan. Paitsi rakentamista kirjoittaminen ei myöskään muistuta esimerkiksi pitkänmatkanjuoksua, tuskin synnytystäkään.

Paljon enemmän ainakin minun kirjoittamiseni muistuttaa tätä remonttiani, jossa on uudisrakentamiseen verrattuna varsinkin yksi olennainen ero: uudisrakentamisessa tehdään ensin runko ja sitten katto. Sellaisessa järjestyksessä on tietty järki, ajattelen, kun tässä uudistan runkoa, jonka päällä katto jo makaa painavana ja vaativana, ja jonka rakenteista koko ajan paljastuu lisää ajan pehmittämiä palkinjuuria, pehkuuntuneita lautoja, ruosteen syömiä nauloja…

Näitä pähkäillen ja uutta Apoa odotellen,

Aurinkoista kesänjatkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s