Blogit

Biisiä pukkaa

kitara

Laitan tähän blogaukseen Appos-laulun sanat, että voitte laulaa mukana. Laitan ne myös siksi, että löydän ne itse sitten kun tarvitsen. Juuri nyt kyllä muistan ne, mutta olen kirjoittanut paljon biisejä, joiden tekstit ovat kadonneet käyttömuististani. Onneksi minulla on ystäviä jotka muistavat ne, jos tarve tulee.

1990-luvun alussa meillä oli kuusihenkinen bändi, jonka nimi oli Onni Mustaharakka. Pitääkin soittaa teille joskus joku biisi niiltä ajoilta! Äänite siis, muuten en niitä taida enää edes osata. Ja on ollut monta muutakin bändiä alkaen jostain yläasteelta. Niihin liittyy kaikkiin mahtavia muistoja ja tietenkin monenlaisia kommelluksia, joista valtaosa on sisäpiirijuttuja, kuten kai asiaan kuuluu. Rockin SM-kisoissa on käyty ja pitkäsoittolevykin tehtiin. Sitä oli aikanaan tarkoitus tehdä yhteistyössä levy-yhtiö EMIn kanssa, mutta sitten tapahtui kaikenlaista ja levystä tuli lopulta omakustanne. (Yleensä kuittaan tarvittaessa tuon mainitun levytysasian sanomalla, että Neumann lähti kesken kaiken suunnittelemaan kenkiä. Niin kuin tapahtuikin. Ei se mitään, kenkiäkin tarvitaan.)

Siihen maailmanaikaan musiikin teko ja julkaiseminen ei ollut sillä lailla demokraattista kuin nykyään, eli jos et saanut musiikkia radioon, ei sitä kukaan kuullut. Onhan soittolistat ja muu nykyäänkin, mutta on myös youtuben kaltaiset väylät.

Uskon biisien tekemisen ja soittamisen bändien kanssa vaikuttaneen kirjoittamiseeni enemmän kuin äkkiä voisi uskoakaan. Alkaen rytmistä, kertojasta, sovituksesta, kompositiosta, kaikesta semmoisesta. Alitajuisesti siis lähinnä, vaikka joskus hahmottelinkin julkeammin biisin kaltaista romaania kertosäkeineen. Juice Leskinen taisi sanoa, että hänellä ei ollut keikkabussissa mahdollisuutta kirjoittaa romaanin mittaisia tekstejä, joten hän kirjoitti lyhyempiä, biisejä. Tavallaan minun biisini taas venyivät lopulta romaanien mittaisiksi.

Reipas viikko sitten esiinnyin muuten pitkästä aikaa kitaran kanssa. Soitin pihajuhlissa muutaman biisin kaikenlaista nähneellä Music Man -vahvistimellani, elektroakustisella kitaralla ja laulumikillä varustautuneena. Ilma suosi noin kolmenkymmenen ihmisen seuruetta, tunnelma oli loppukesän lämpimänä iltana erinomainen. Eikähän se niihin neljään viiteen biisiin jäänyt, elävällä musiikilla on ihmeellinen voima: ihmiset innostuivat laulamaan yhteislauluina kaikenmaailman kappaleita. Soittaminen oli niin hauskaa, että ajattelin jo että jääköön usein niin ahdistava kirjallisuus loputtoman pitkine projekteineen, ryhtyisin kirjoittamaan ahkerammin biisejä taas!

No, jäitä hattuun ja vähän housuihinkin. Soittohomman arki ei ole mitään ruusuilla tanssia sekään, siihenkin liittyy kaikenlaisia ei niin aurinkoisia puolia, kuten kaikkeen taidepainotteiseen toimintaan. Sellaisia, jotka eivät yhdessä illassa paljastu.

Vaikka olenhan minä tässä puuskittain vanhan soittokaverini kanssa värkkäillyt demoja. Ei sitä ikinä tiedä.

Tässä kuitenkin ne Apo Apposen laulun sanat:

Apo Apposen laulu (säv./san. J. Känkänen)

On Apposilla arkista ja aivan tavallista,
elämä kuin keskiverto perheen kauppalista:
on maitoa ja makkaraa.

No, joskus kyllä pitkin pöytää kirmaa aamupuuro,
ja kun äiti käskee siivota, niin perhe onkin kuuro.
Vauva vääntää vaippaan kakkaraa!

Kerto:
Näet tässä Apo Apposen ja muunkin sakin,
on hammasharja laulava ja Kaaro Puttilakin.

Äiti pyytää pukemaan, mut’ eipä Apo laita
tuota ylle, sehän pitkävihainen on paita!
Nyt isä kohta myöhästyy.

Viimein koko perhe saadaan kiinni turvavöihin,
joskus koira menee päiväkotiin, lapset töihin,
lopulta kaikki järjestyy.

Kerto:
Näet tässä Apo Apposen ja muunkin sakin,
on hammasharja laulava ja Kaaro Puttilakin.

On Apposilla aika arkista ja tavallista,
vähän niin kuin perunoita monta lavallista
ja päällä kermavaahtoaaaa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s