Blogit

And the Nobel Price goes to… T*RX!

wp-1472402698375.jpeg

Tällä kertaa puheena oleva seikka on (kolmisenkymmentä vuotta vanhan nykysuomen sanakirjan sanoin) yksinkertainen kone, jonka voidaan ajatella syntyvän siten, että kalteva taso kiertyy suoran lieriön ympäri, eräänlainen kone-elin, jota käytetään aikaansaamaan kahden kappaleen välinen irrotettava liitos.

Ja tarkemmin sanottuna vielä mainitun kapineen taso-osassa ts. kansiosassa oleva ura, kolo, reikä, tms joka mahdollistaa kierteisen lieriön pyörittämisen tarkoitusta varten suunnitelulla meisselillä tai vastaavalla vääntimellä.

No, jokainen joka on elänyt Pahojen Lipsahdusten Aikakauden ymmärtänee otsikkoni, vaikkei torx-ruuvinkannan keksijälle tietääkseni ole mitään Nobelia ojennettukaan. Muinaisen taltameisselikauden kasvattina nimittäin kiitän joka ruuvinväännöllä, niin manuaalisella kuin akku- tahi suorasähkövääntimellä toteutetulla, sitä järjen jättiläistä joka idean sai. Yritin nopeasti selvittää kuka hän itse asiassa oli, mutta en saanut henkilön nimeä selville. Ehkei ketään yksittäistä henkilöä olekaan, tuntuuhan täysin mahdottomalta että yhdet ihmisaivot ylimalkaan riittäisivät näin merkittävän keksinnön tekemiseen. Jäljet johtivat suureen, mm. avaruus-, puolustus- ja turvallisuusteknologiaan keskittyneeseen Textron-nimiseen konglomeraattiin, johon kuului sellaisia yhtiöitä kuin vaikkapa lentokoneita valmistanut Cessna. No, tunnen asiaa vain wikipediatrisella tasolla, joten ei siitä sen enempää.

Olisi voinut ajatella, että talttameisseli ja sille tarkoitettu kirjaimellisesti suoraviivainen kolonen oli eräänlainen, jossei ääripiste niin kuitenkin -viiva, ettei siitä enää voisi laittaa paremmaksi kuin korkeintaan lisäämällä viivan seuraksi vielä toisen samanlaisen viivan. Siis että viimeistään siinä vaiheessa kun ristiuraruuvit ja ristipäämeisselit ilmaantuivat markkinoille maailma olisi ollut niiltä osin valmis ja loppu olisi parhaimmillaankin vain kikkailua. Ja valtaosa ihmiskunnasta näin ajattelikin. (Sivuhuomautuksena: Runsassanaisuuteen ja jopa lörpöttelyyn taipuvaisena sanankäyttäjänä mieleni tekisi juontaa tästä laajempiakin kirjallisuuspohdintoja, mitä tulee ensinnäkin suoraviivaisuudestaan tunnetun niin sanotun kuiviin puristetun koivuklapiproosan suhteesta laveamman kuvailun tarjoamiin mahdollisuuksiin, ja toisaalta mahdolliseen yhteyteen asteriskin* ja torxin välillä, mihin otsikossakin viitataan.)

Sillä kuinka ollakaan, yksinkertaisuus ei ollutkaan valttia, tai ainakaan yksinkertaisuus ei ollut sellaista millaiseksi sen kuvittelimme. Sillä eihän torx-reikää laajemmassa teknisessä katsannossa kovin monimutkaiseksi voi sanoa sitäkään. Eikä yksinkertaisuus vaivannut sen keksijääkään, niin sanoakseni.

No, tekisi mieleni laatia paljon parempi ja laajempi oodi tälle hienolle keksinnölle, joka jo vuosikaudet on helpottanut niin tee-se-itse- kuin ammattirakentajainkin elämää. Kuinka monelta talttameisselin rumalta pistohaavalta kämmensyrjässä on vältytty, kuinka monta järkyttävää naarmua uudessa kiinnitettävässä pinnassa on jäänyt syntymättä! Ja kuinka paljon on jäänyt syntymättä kaikkia sellaisia tuhoja, joita jo nuorena opin nimittämään ”kynnenvihoiksi” – siis amatöörimäisen meisselinkäyttäjän aikaansaamia, usein peruuttamattomia virheitä korjauksen kohteena olevassa esineessä. Sillä – ja tämä on totta – eräs torxin alkuperäisiä tarkoituksia oli juuri sellaisen kajoamisen estäminen, jota englanninkielisessä maailmassa kutsutaan nimellä tamper-resistance, jonka voisi suomentaa vaikka ”peukaloinnin ehkäisyksi”. Toisin sanoen tiettyjen kuluttajaelektronisten tuotteiden, kuten vaikka tietokoneiden sisälmyksien kotikutoinen ruuvailu tahdottiin eliminoida. Helpoiten tämä onnistui käyttämällä ruuveja, joiden kantoihin ei kotimeisseli sopinut.

Enkä yhtään epäile, etteikö lukemattomia ihmishenkiäkin olisi säästetty, ainakin perherauhan vaalijana torxin merkitys lienee kiistaton. Huomionarvoista on sekin, että tässä on maailmaa tehostava tekninen keksintö, joka ei tehokkuudestaan huolimatta ole tiettävästi vähentänyt yhtään työpaikkaa!

Valitettavasti torxin keksijän henkilöllisyys on nyt yhä minulta peitossa. Tiedän hänestä vain sen, että ilmeisemmin hänellä oli ruuvi löysällä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s