Blogit

Pelottava maailma

Muistan 1970-luvun lopulta erään vanhan mummon, joka asui isoäitini naapurihuoneistossa, vanhuksille tarkoitetussa rivitalossa. Hän taisi olla syntynyt 1800-luvun lopulla tai ihan siinä 1900-luvun alussa kuten isoäitinikin. Naapurin mummo oli isoäitini tavoin vanhoilla päivillään joutunut jättämään syrjäisen maatalonsa ja muuttamaan taajamaan, lähemmäs terveyskeskusta ja kauppaa.

Samaan syssyyn lapset olivat ostaneet tuolle naapurin mummolle hänen elämänsä ensimmäisen television. Paha vaan, että hän pelkäsi sitä. Pelkäsi, mutta katsoi silti. Jos joku telkkarissa kysyi jotakin, hän vastasi. Tiukan paikan tullen hän meni sohvan taakse piiloon, etteivät ihmiset televisiossa nähneet häntä.

Eikä siitä itse asiassa niin kauaa ole, kun ihmiset pelkäsivät valokuviakin ja neuvoivat muitakin pelkäämään, koska valokuvat varastivat ihmisen sielun, persoonan.

Ei siitä ole kuin kaksi päivää. Neuvo tuli YLEstä.

En voi moittia ihmisiä, joissa netti ja siellä julkaistut kuvat aiheuttavat pelkoa. Olenhan itsekin oikea mestari pelkäämään kaikenlaista. Pelkään esimerkiksi liikkua pimeällä, eikä se hellitä kaikista järkeilyistäni huolimatta. Pelkästään blogikirjoitusten julkaiseminen on pelottavaa. Monet pelkäävät (eikä vähiten tietoturvaohjelmistokauppiaiden lietsomina) pienten kotitietokoneidensa joutumista verkkorikollisten kaappaamiksi.

Maailma on pelottava paikka. Siksi kannattaisi ehkä lietsoa mieluummin rohkeutta,  toisten kunnioittamista ja muuta sellaista kannustavaa. Olisi syytä rakentaa luottamusta mieluummin kuin kylvää kasvotonta pelkoa. Tai yrittää ainakin piirtää pelon aiheuttajasta mahdollisimman tarkka kuva, se usein hälventää pelkoa tai auttaa erottamaan turhan pelon aiheellisesta.

Luottoa ihmiseen tässä kaivataan, eikä mitään pimeässä vaanivia kummituksia.

On ymmärrettävää, että vanhus meni sohvan taakse uutuuttaan hohtavaa telkkaria piiloon. Onneksi hän kuitenkin tuli muutaman päivän kuluttua sieltä pois, otti kupin kaffetta, pisti sokeripalan huulien väliin ja istuutui katsomaan Lauantaitansseja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s