Blogit

Etteks te nähny mitä tapahtu?!

ronaldo

Olen sanonut ennenkin, että kirjoittamiseni lähtee käytännössä aina itse kielen, eräänlaisen kielipelin lisäksi pakkomielteiseksi muodostuvasta suhteesta johonkin ilmiöön tai asiaan. Siihen liittyy usein voimakkaita tunteita, joukossa myös ”oikeassa olemisen tunne”, tunne että näkee paremmin kuin muut, että näkee totuuden, tai ainakin suunnan jossa se sijaitsee. Ja kuten sanottu – ja kuten edellä mainitusta totuuden näkemisestä voi ymmärtää – mukaan mahtuu myös harhoja, mutta nehän kelpaavat kirjoittamisen ainekseksi nekin oikein hyvin.

Tekisi myös mieli kirjata muistiin edes jotain meneillään olevista jalkapallon em-kisoista, ihan jo senkin takia, että ne sentään vievät niin paljon huomiotani. Mutta en ole jalkapallon statistiikan tuntija, en seuraa liigoja, enkä muista edellisistä kisoista paljon mitään.

Kun yhdistän edellä mainitut seikat, minun on siis vähän pakkokin kirjoittaa Cristiano Ronaldosta, miehestä joka herättää niin paljon tunteita, myös itsessäni.

Ronaldon herjaaminen saa minut provosoitumaan, koska koen että herjaus on paitsi ilkeää myös perusteetonta. Mielestäni monet hahmottavat Ronaldon jotenkin ihan väärin – ja monien mielestä taas minä näen väärin. Ja siinähän jo siis istunkin jalkapallosta tutussa tilanteessa vihreän veran pinnassa kädet levällään, ällistynyt, suorastaan anova ilme kasvoillani: – Etteks te nähny, mitä tapahtu?!

Millainen tyyppi Ronaldo minusta sitten on? Millä sanoilla kuvailisin häntä henkilönä? Koska henkilöönhän jutut Ronaldosta aina kallistuvat.

Kuten tunnettua, Ronaldo saa niskaansa paljon lokaa. Häntä väitetään milloin ylimieliseksi, ”neitimäiseksi”, pilkataan esiintymisestä alusvaatemallina, meikkaamisesta yms. No, Ronaldo kestää, vaikka ei tarvitsisi, kunhan välillä heittää jonkun roskamedian edustajan mikin järveen. Ylen studioasiantuntijavalmentaja muuten paheksui eilistä mikkijupakkaa sanomalla että ”Mitä siitä tulisi jos mekin täällä studiossa alettaisiin viskoa mikkejä!” Onneksi Ronaldo ei pelaa noin hahmotuskyvyttömän ihmisen joukkueessa, joka studiossa istuessaan asettaa itsensä samaan asemaan maailmantähden kanssa. Vain toisesta heistä on esimerkiksi tänään julkaistu meemi, jossa päähenkilöllä on ns. kamelinvarvas, samanlainen kuin Mariah Careylla vieressä. No, studiokommentaattorin mikinheittokommentti oli luultavasti vain paineen alla tapahtunut inhimillinen lipsahdus, eikä edusta koko kuvaa hänestä.

Ronaldon kannattaisi tietysti pidättäytyä moisista mikinheittelyistä ja kättelemättömyyksistä, koska ihmiset eivät sitten enää näe mitään muuta. Se on se kohta, jossa hänestä tulee roolimalli, juuri silloin sanotaan että hän on esikuva – toisin kuin vaikkapa Ronaldoa homottelevat vanhemmat. Britit varsinkin ovat kunnostautuneet tässä. Katsojien ja lehdistön homotteluun Ronaldo vastasi esikuvallisella tavalla, joka  viimeistään erottaa hänet tavallisesta tallaajasta ja pallonpotkijasta: hän esiintyi päässään pinkki lippis ja korvan takana sävyyn sopiva kukka.

Ronaldo on sanottu pikkusieluiseksikin. Hän kuitenkin on esim vuoden 2015 ”World’s Most Charitable Sports Star” hyväntekeväisyyden tähden. Vuoden 2016 Mestareiden Liigan voitosta saamansa summan, 600 000 euroa, Ronaldo lahjoitti hyväntekeväisyyteen.

Sen lisäksi, että Ronaldo voisi joskus työskennellä sinnikkäämmin myös omassa puolustuspäässä, hän on surkea kätkemään tunteitaan. Se on hänen taakkansa, mutta meidän onnemme. Siksi Ronaldo avaa meidän eteemme jalkapallon ja yleensäkin huippu-urheilun koko kuvan: hänellä on kaikki pelissä, valtava rakkaus lajiin, kova työ huipulle, suuret toiveet, valtavat pettymykset ja niiden aiheuttama turhautuminen, hirveä voitontahto, itsekkyyskin, se että kaksi maalia ei riitä vaan on pakko yrittää vielä kolmattakin…

Ihmiset, jotka eivät siedä Ronaldoa, eivät siedä huippu-urheilua.

Pahinta on tietenkin, että Ronaldo ei suostu esittämään nöyrää. Ylpeys tulkitaan jostain ihmeen syystä arroganssiksi. Nöyryys, se on se tärkeä elementti, jonka jokainen suomalainenkin huippu-urheilja muistaa aina mainita ennen ottelua ja sen jälkeen. Että nöyränä mennään, ihan tavallisia tyyppejä tässä ollaan, nöyrästi vaan. On meilläkin onneksi muutama raikas poikkeus, jotka eivät koko ajan painota polvillaan etenemisen autuutta, krapuloissaan korkeintaan: Matti Nykänen, Kalle Palander ja Kimi Räikkönen esimerkiksi. Maailmanmestarit.

Portugalin Cristiano Ronaldo on yksi kaikkien aikojen hienoimmista, vaikuttavimmista hahmoista jalkapallokentillä. Jos ura em-/mm-tasolla päättyy näihin kisoihin ja rahapula joskus iskee, niin lainaan tuolle rehellisen oloiselle kaverille koska tahansa satasen. Toisin kuin monelle muulle jalkapallokenttien nöyrää esittävälle tatuoidulle luihulle.

No, niin tai näin, Etteks te nähny, mitä tapahtu?! on joka tapauksessa keskeinen kysymys niin jalkapallo- kuin kirjallisuuden kentälläkin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s