Blogit

Adele!

Aina silloin tällöin kolahtaa. Usein se on jokin musiikkiesitys, taidenäyttely tai joskus jopa kirjakin. Se ei oikeastaan ole biisi, ei sommitelma, eikä juonenkäänne. Se on jotain selittämätöntä, jotain joka menee läpi koko olemisen, laittaa kaiken hetkeksi suorastaan tolaltaan. Eikä edes hetkeksi – oikeastaan tuntuu, että sillä hetkellä kaikki muuttaa asentoa pysyvästi.

Suoraan sanoen olen vähän vierastanut Adelea. Hänen poikkeuksellinen laulunsa toki kiinnitti huomion aika päiviä sitten, mutta Adelea tuntui tulevan koko ajan joka paikasta. Eli vähän liikaakin mielestäni. Sellaista hylkimisreaktiota edesauttaa se, että radion soittolistoille mahtuu nykyään vain ne samat pari kolme biisiä, oli kyseessä sitten Neljän Suora tai Adele.

Yle Teemalta tullut Adele – Live in London -konsertti oli ensimmäinen kerta, kun oikeasti katsoin ja kuuntelin Adelea. Ajattelin, että kai minä voin katsoa ja kuunnella Adelea, vaikka kaikki muutkin tekevät niin.

Adele oli aivan tyrmäävä. Kostein silmin, monttu auki – muuten on mahdoton katsoa ja kuunnella jotain sellaista. Miten joku voikin olla noin hyvä, hurmaava, luonteva… Hänen aivan erikoislaatuista karismaansa vain korosti tapa, jolla hän biisien välissä jutteli sivupöydän ääressä haastattelijan kanssa, kertoi jonkun hupaisan sattumuksen siitä kuinka autokouluopettaja ei tunnistanut häntä, nousi sitten, korjasi vähän mekon helmaa, asteli mikin ääreen, laittoi kädet selän taakse ja –

… voisi muuten ajatella, että kun törmää johonkin tuollaiseen häkellyttävään esitykseen, tulisi epätoivoinen olo. Ahdistus siitä, että todistaa jotain, joka on kuin toiselta planeetalta, jotain johon ei ikipäivänä voi yltää. Mutta ei, päinvastoin: tulee tunne, että pitäisi tässä itsekin laulella vähän ahkerammin, ehkä melkein samantien tarttua kitaraan ja tapailla säveliä, keksiä joku pikku tarina… inspiroituu!

Tästä on vaikea sanoa mitään, vaikka päätinkin näin yrittää, yrittää kirjata muistiin edes. Sillä minulle tuli kaiken kaikkiaan kumma, täysin epätodellinen fiilis. Sellainen että… en oikein tiedä, voiko näin sanoa edes, mutta sanon nyt kumminkin…  Adelea katsoessani mieleeni nimittäin tuli, että Adele on Elvis.

Että siis kun ihmiset katsoivat ja kuuntelivat Elvistä, heistä täytyi tuntua samalta kuin minusta kun katsoin Adelea. Heissä on jotain samaa, sama ilmiömäinen lumoojan karisma, sama juurimusiikin, bluesin kaiku, sama musta ääni, joka on enemmän kuin laulua, kuin jokin käsittämätön soitin, välillä on kuin säröisellä sähkökitaralla liu’uttaisi blue notes’in… No, kuten huomaatte, lumouduin täysin.

Adele ei tietenkään ole Elvis, eikä tämä vertaus ole jutun pääpointti ollenkaan! Mutta huomasin hauskana sattumana, että ainoa joka vuonna 2015 pystyi kilpailemaan Adelen levymyynniin kanssa on – Elvis. Uusi albumi Elvis-tulkintoja If I can Dream, Elvis with Roya Philharmonic Orchestra.

Minun on vaikea katsoa ja kuunnella Elvistä. Elvis saa minut jostain syystä hirmuisen surulliseksi. Adelea onneksi voin kuunnella ja katsella, vaikka hänkin saa minut johonkin sellaiseen syvän tunteelliseen tilaan, jossa ilo ja suru lyövät kättä.

Hassua. En uskonut, että alkaisin enää tässä iässä fanittaa ketään, mutta niin vain tässä nyt taisi käydä.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Adele!

  1. Ihanaa. Ai kun mäkin voisin vielä fanittaa. En ole yhtään fanitushenkinen ihminen, en oo ollut ikuisen pitkään aikaan. Kun tätä faktaa syventyy pohtimaan noin 1,5 sekunniksi, pelkkää hyvää. Mutta silti.

    Tykkää

    1. Samoin olen monesti ajatellut, että voi kun olisi parempi fanittaja, mutta harvinaista herkkua se on. Epäilen että osasyyllinen on nykyajan tarve repiä kaikki auki ja paljaaksi ja korostaa sitä kuinka nerokkain ja taidokkainkin on ihan niin kuin kuka tahansa meistä. Mene ja tiedä.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s